Снимка: БГНЕС

Още нямаме грип. Епидемичното му разпространение се забавя благодарение на топлото време. Обикновено предишните години първите случаи са били през ноември. Сега наблюдаваме забавяне, което е благоприятно. Със самолетните полети от Скандинавието и Великобритания ще го донесат до края на месеца.

Това поясни в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник по здравните въпроси в Столичната община. Специалистът уточни, че грип А и грип Б се редуват на вълни в различните години.

"Предполагам тази година ще сме грип А. Такива са прогнозите", посочи той.

Заради намаляване на колективния имунитет сега се наблюдава ръст и на другите респираторни инфекции, освен на коронавируса, посочи бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Нещата трябваше да бъдат апробирани", заяви Кантарджиев относно въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и го нарече "административни безумства на хора, никога неизписвали в живота си антибиотици, които въведоха система, която не работи". Според него се къса връзката между лекарите и фармацевтите, а пациентът е поставен "в небрано лозе".

Най-вероятно не става дума за нов вирус, който причинява инфекции. Боледуват деца. Щом не боледуват възрастни, това означава, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет, коментира проф. Тодор Кантарджиев относно появилите се информации за огнища на пневмония сред децата в определени райони на Китай.

В предаването "Преди всички" експертът изрази предположение, че става дума за събиране на вируси и намален имунитет на засегнатите деца след тригодишно носене на маски и изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase