Снимка: Pixabay

Затлъстяването носи сериозен риск за човешкото здраве, посочиха лекари и експерти, които коментираха темата на форума Powers Summit „Власт, чувай 2023“ в София тех парк.

Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Kатедрата по педиатрия към Медицинският университет – Варна, каза, че всяка система и всеки орган от човешкото тяло може да бъдат засегнати вследствие на затлъстяването. Тя посочи, че то е рисков фактор за някои от най-честите видове рак, както и за имунни нарушения.

Лекарят обърна внимание на това, че затлъстяването се наблюдава още при деца. Ако и двамата родители са със затлъстяване, шансът детето да е също със затлъстяване е три пъти по-висок, и два пъти по-висок - ако само единият е със затлъстяване.

Затлъстяването е сериозна пандемия в световен мащаб. Тя засяга 60% от европейското население, каза проф. д-р Иво Петров, завеждащ Клиниката по кардиология, ангиология и електрофизиология в „Аджибадем Сити Клиник“.

Затлъстяването при деца включва в себе си абсолютно прогнозируемо ранно развитие към сърдечно-съдови заболявания, каза той. Специалистът изрази надежда, че ще бъдат отпуснати повече държавни средства за превенция на това социалнозначимо заболяване.

Затлъстяването е първото нещо, което се вижда, и последното, което се лекува, коментира проф. д-р Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. По думите му хората са мотивирани да отслабват, полагат усилия, но малко от тях успяват да задържат добър резултат по-дълго време.  

В последните години набира популярност остойностяването на едно заболяване, отбеляза здравният икономист Аркади Шарков. По думите му затлъстяването е едно от тези заболявания, които, освен на здравето, тежат и на икономиката. /БТА, Борислава Бибиновска/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase