Снимка: БГНЕС, архив

Цената на природния газ в България от ноември ще скочи и ще бъде по-висока от предходния месец октомври, стана ясно по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От "Булгаргаз" отказаха да се ангажират с конкретни цифри, но уточниха след заседанието, че цената към днешна дата ще бъде с около 15% под нивото на индекса на нидерландската борса TTF. В момента търговията там се извършва на ниво от 51 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ в България за октомври е 60 лева за мегаватчас, а на 11 октомври "Булгаргаз" внесе предложение за повишаване на цената от 1 ноември с малко над 11% до 67,27 лева за мегаватчас.

Ако обстоятелствата на пазара се запазят, повишението на цената на природния газ ще бъде съществено - вероятно дори и с повече от 20 на сто, сочат изчисленията.

По време на заседанието Веселин Синабов, член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", коментира, че причината за повишението е ситуацията на световните пазари, от една страна, а от друга - това, че един от доставчиците с атрактивни цени ще достави газ на долното ниво на договорените количества, което ще наложи покупката на газ от алтернативен доставчик, но на по-висока цена, за да бъдат осигурени доставките.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза и сезонния фактор - макар и по-мека, есента оказва влияние върху потреблението на газ.

Още от заседанието на комисията четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase