Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин се срещна в Китай с унгарския лидер Виктор Орбан и заяви, че е доволен, че все още поддържа връзки с някои европейски държави, предаде АФП.

Това беше първата среща на Путин с европейски лидер, откакто започна инвазията в Украйна.

"Независимо от факта, че в сегашните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, не може да не предизвиква задоволство фактът, че връзките ни с много европейски държави се поддържат и развиват. Една от тези страни е Унгария", каза Путин, според руските информационни агенции.

Той заяви, че е "много важно да имаме възможност с една страна от ЕС, Унгария, да обменим мнения не само по двустранни въпроси, но и по ситуацията в Европа и в света".

След срещата с Путин унгарският премиер написа във Facebook: "Днес в Европа всички мислят за един въпрос: ще има ли прекратяване на огъня в Украйна?".

Той заяви, че "най-важното нещо" за Будапеща е да се сложи край на "потока от бежанци, санкциите срещу Москва и боевете в нашата съседна страна".

Унгарският националист отдавна заявява, че страната му няма да приема мигранти, което го поставя в противоречие с Брюксел.

Той се обяви и срещу огромните западни санкции срещу Москва в отговор на нейната офанзива в Украйна.

"Двамата лидери обсъдиха унгарско-руското сътрудничество в областта на доставките на газ и петрол и ядрената енергетика", заяви ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси.

Будапеща продължи с разширяването на ядрената централа, по която работи руската държавна ядрена агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase