Снимка: БГНЕС

Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки от страна на Унгария и да се попречи на унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително доставките на природен газ... За държава-членка на ЕС, да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемливо." Това каза външният министър на Унгария Петер Сиярто в петък, по време на участието си в Москва във форума "Руска енергийна седмица"

Поводът за думите му са промените въвеждащи такса от 20 лв./МВтч. за вноса и транзита на руски газ, публикувани в Държавен вестник. Те са в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Засегнати са на първо място Сърбия и Унгария, а те продължават да са зависими от внос на това гориво от Русия, особено властите в Будапеща, сключващи нови многогодишни договори с Москва.

Според унгарския външен министър Сиярто и Унгария, и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират България да не може да прилага законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан наскоро нарече гостуващия на форум в Будапеща президент Румен Радев гарант за енергийните интереси на Унгария.

Сръбското издание "Политика", писа, че президентът Вучич е заявил, че ще разговаря с Радев относно увеличението на таксите за транзита на руски природен газ. По думите му "това е голям проблем за нас, цената на газа ще се вдигне драстично, с допълнителни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не трябва да се отнася за Сърбия."

Позициите на Сиярто и Вучич бяха разпространени и от руските агенции като ТАСС и забранената в ЕС държавна медийна група RT. В публикацията на ТАСС се припомня, че правителството на Унгария се е оплакало от увеличението на тарифите за транзит на петрол от Украйна и Хърватия, а те от своя страна са оправдавали тези стъпки с "по-високи рискове, свързани с въоръжения конфликт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase