Снимка: БГНЕС
fallback

Папа Франциск предупреди, че светът "се срива" заради глобалното затопляне и призова участниците в предстоящите преговори за климата COP28 да се споразумеят за обвързващи политики за постепенно отказване от изкопаемите горива, предаде АФП.

Осем години след като в своята забележителен анализ очерта опустошителните последици от предизвиканото от човека изменение на климата, 86-годишният понтифекс публикува продължение, в което предупреждава, че някои щети вече са "необратими".

"С течение на времето осъзнах, че нашите реакции не са били адекватни, докато светът, в който живеем, се срива и може би се приближава до точката на пречупване", пише главата на римокатолическата църква в писмото от 12 страници.

Той заяви, че следващият кръг от преговорите на ООН за климата, който започва в Дубай на 30 ноември, "може да представлява промяна в посоката", ако участниците сключат обвързващи споразумения за преминаване от изкопаеми горива към чисти енергийни източници като вятър и слънце.

Само реален ангажимент за промяна "може да позволи на международната политика да възстанови доверието си", пише папата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Факт

преди 7 месеца

Лъже рогатата твар, която се опитва да скрие рогата си с тази висока капела.

37

Анонимен

преди 7 месеца

Половината мизерии в световната история, идват от Ватикана!

36

До46

преди 7 месеца

Ако на тия"загрижени"лицемери управляващите им пукаше,щяха да субсидират покупката на фотоволтаици за битови нужди,щяха да субсидират покупката на електромобили,щяха да премахнат митата на при внос същите от Китай,Да ама Не!

fallback