Снимка: Pixabay/PhotoLizM

Тестове с хора на ваксина срещу свръхдози хероин и фентанил ще започнат в началото на 2024 г., съобщиха учени от университета в Монтана, САЩ, и техните партньори, които са в основата на изпитанията. Тя е предназначена да помага на хората, които се борят със зависимостта си от наркотиците, както и да предотвратява риска от инцидентни свръхдози, съобщават на сайта на университета.

Фентанилът е одобрен като обезболяващо за хора в последна фаза на ракови заболявания и е 100 пъти по-силен от морфина, пишат от "24 часа".

Използването му обаче се превърна в истинска пандемия в САЩ и след това в Европа, след като трафикантите на дрога започнаха да го смесват с всякакви други наркотици, защото той е значително по-евтин. Според Националния институт по здравеопазване в САЩ през 2021 г. в страната от свръхдоза са починали 106 000 души. 71 000 от тези смъртни случаи се дължат на синтетични наркотици като фентанила.

Работата по бъдещата ваксина се ръководи от изследователя Джей Еванс.

„Надяваме се да започнем първите клинични изпитания с хора в началото на 2024 г. Ще започнем с ваксина срещу хероина, а скоро след това с ваксина срещу фентанила“, казва ученият. Той посочва, че когато бъде доказана безопасността и ефикасността на препаратите при тези първи тестове, ще се премине към изработването на поливалентна ваксина едновременно срещу хероина и фентанила.

Експериментите с този вид ваксини започват от д-р Марко Праветони, професор по психиатрия и поведенчески науки във Вашингтонския университет, който ръководи Центъра за разработване на лекарства за разстройства, свързани с употребата на упойващи вещества.

Неговият изследователски екип проектира хаптени (нискомолекулни вещества, които получават имуногенни свойства при свързване с носител) и ваксини, които могат да предизвикат производството на антитела срещу опиоиди. Праветони работи върху този тип ваксини от десетилетие.

Екипът на университета в Минесота добавя патентован адювант, наречен INI-4001, към някои вече съществуващи коктейли от ваксини.

Адювантите са вещества, които повишават ефективността на ваксините.

“Нашите адюванти подобряват отговора на ваксината, осигурявайки по-силен и по-траен имунитет”, казва Еванс. „Ние работихме в тясно сътрудничество с изследователи от университета на Вашингтон, изследователския институт по здравеопазване “Хенепин” и Колумбийския университет през последните няколко години, за да проектираме и оптимизираме антиопиоидни ваксини за напредък към клинични изпитвания при хора.“

Ваксините са преминали изпитвания върху животни – мишки, плъхове и прасета. Доклади, демонстриращи как адювантът TLR7/8 повишава ефективността на ваксината с фентанил при животни, са публикувани наскоро в списанието NPJ Vaccines. Предстоят публикации за резултатите от тестовете при животни на ваксината срещу хероин. Тя обаче ще е първата, която ще се тества при хора, подчертава Еванс. Освен ефикасността и безопасността на препаратите ще се проучва и колко дълго ще траят антителата срещу наркотичните вещества.

Фаза 1 на опитите с хора ще се проведе съвместно с д-р Сандра Комер от Колумбийския университет в Ню Йорк. Еванс смята, че може да отнеме шест месеца или повече, за да се наберат и запишат необходимите участници: хора, които използват фентанил или хероин. Според сайта DrugAbuse.com процентът на рецидиви при употребяващите хероин и фентанил се движи около 90%

Еванс е убеден, че ваксините могат да спасят живота на мнозина зависими и да помогнат на хората, търсещи лечение.

При тестовете дозата ще бъде повишавана постепенно. “Започваме с най-ниската доза, която може да не е ефективна. В началото клиничните изпитвания са фокусирани върху безопасността. Когато опитите с първата доза завършат, съвет за наблюдение на безопасността преглежда данните и одобрява тестването на следващото ниво на доза, ако ваксината е безопасна. Процесът отнема време, докато достигнете дози, които са едновременно безопасни и ефективни”, обяснява ученият. Следващата фаза 2 на изпитванията върху хора определя броя на дозите и необходимото време между тях. Фаза 3 е изключително важното проучване за ефикасност, което включва много участници. Федералната агенция за лекарствата се основава именно на нея, за да определи дали ползите от ваксината превишават потенциалните рискове.

“Въз основа на данните за ефикасност, които виждаме в нашите предклинични изследвания и установения профил на безопасност при тестовете с животни, много се надяваме, че ваксините ще бъдат успешни. Но има още работа за вършене”, посочва ученият.

В допълнение към антиопиоидните ваксини екипът на университета в Минесота работи върху ваксини, насочени срещу коронавирус, грипен вирус, туберкулоза, маймунска шарка, лаймска болест, малария, рак. “Някои са нови ваксини, а други са подобрени версии на настоящите с добавени адюванти за повишаване на безопасността, издръжливостта и ефикасността при уязвими групи от населението”, казва Еванс.

Университетът в Минесота подготвя тестовете върху хора на ваксината съвместно с колеги от няколко други висши учебни заведения. Първата фаза ще се проведе в Колумбийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase