Снимка: Istock

Ще се съгласите, че вашето тяло и организъм са единствени по рода си. Ако темите за здравето и добрата форма не са ви чужди, то със сигурност знаете кои са основните правила за поддържането на оптималното тегло. Ако все пак изпитвате трудности със загубата на килограми, може би е дошло време да си зададете въпроса: „Къде греша?“ В следващите редове ще ви споделим някои от най-честите грешки в храненето, които могат да ви попречат да отслабнете. Ето ги и тях:

Не спортувате

Със сигурност сте чували гръмки реклами на хранителни режими, които ви обещават отслабване и постигане на така желаната форма, без полагането на каквито и да било физически усилия. Но всъщност упражненията са ключов елемент от загубата на тегло. Според проучване, публикувано в Journal of Obesity жени, които спортуват и спазват хранителен режим са загубили с 25% повече тегло в сравнение с тези, които не правят упражнения. Две трети от дамите от първата група са успели да намалят теглото си с 10%, в сравнение с по-малко от половината дами от другата група. С редовните тренировки вие ще можете да изхабите допълнителни калории, като по този начин няма да ви се наложи да намалите драстично приема на храна.

Консумирате скрита захар

Освен че ще ви накара да покачвате тегло, консумацията на захар има и вредни последствия за вашето здраве. Ето защо, трябва да се научите как да я избягвате. Една кофичка обикновено кисело мляко например съдържа около 20 грама захар. Ако пък изберете плодово мляко с мюсли, грамовете захар за същото количество могат да станат около 40. Може би не го осъзнавате, но подобни продукти, рекламирани като „здравословни“ всъщност са скрити източници на калории. Ето защо ако искате да обогатите вкуса на киселото си мляко, просто добавете горски плодове и чаена лъжичка мед, кленов сироп или еритритол.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg