Снимка: БГНЕС

Венеция няма да бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП, цитирана от БТА.

Това е решението на Комисията за световно наследство, която заседава в Рияд, противно на препоръките на експертите на ЮНЕСКО. "Комисията взе решение Венеция да не бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство", се посочва в изявлението, направено от ЮНЕСКО.

Организацията беше препоръчала Венеция - обект, застрашен от свръхтуризъм и глобално затопляне, да бъде включена в списъка на световното наследство "в риск" поради "недостатъчните" мерки, предприети в Италия за борба с влошаването на състоянието на обекта.

Италианският град , борещ се да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, отбеляза вчера Асошиейтед прес.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията можеше официално да обяви за застрашени.

Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, Несебър , крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase