Снимка: Istock

Към края на летния сезон, вероятно всеки от нас си прави малка равносметка на лятото – успяхме ли да го изпълним с приятни емоции, да посетим мечтаната дестинация, да се отпуснем психически и физически? Ако отговорът на този въпрос е положителен, със сигурност искате малко по малко да започнете да влизате в работен ритъм. А какъв по-добър начин да направите това чрез диетата си? В следващите редове ви предлагаме няколко детокс храни, които да включите в менюто си. Ето ги и тях:

Костен бульон

Ако се върнем назад във времето и попитаме нашите баби за някоя бърза рецепта за оздравяване, те със сигурност ще ни препоръчат костен бульон. Той може да се използва както за основа за супа, така и да се консумира самостоятелно. Редовната му употреба пък ще подобри функцията на имунната ви система, чревното ви здраве и ще подобри здравината на костите ви. Костният бульон съдържа ценни аминокиселини (една от които е глицин, който поддържа детоксикацията на черния дроб).

Салати

Освен че са идеална храна за лятото, правилният избор на продукти за тях може да превърне салатите в незаменим помощник на детоксикиращата диета. Можете да си направите голяма купа салата, като вътре сложите зеле, спанак, кресон, цвекло, рукола, магданоз, моркови и др. Можете да добавите сурови семена или ядки и дори лъжица зехтин. Разбира се, избягвайте готовия дресинг и винаги предпочитайте сами да си направите такъв като смесите тахан, зехтин, лимон или пък просто поръсите с ябълков оцет и добавите щипка сол.

Грейпфрут

Ако търсите храна, която да ви помогне да загубите няколкото излишни килограма, можем да ви посъветваме да направите грейпфрута част от ежедневното си меню. Той е пълен с хранителни вещества, като в това число влизат и витамин А, C, B1 и пантотенова киселина, фибри, калий и биотин. Според някои изследвания, ензимите, които са открити в този цитрусов плод могат да подпомогнат разграждането на мазнините в тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase