Снимка: БГНЕС
fallback

Армията на Киев проби руските линии в Южна Украйна, каза ключов генерал пред британски медии този уикенд. По думите му след този важен пробив се очаква по-бърз напредък в района на Запорожието.

Генерал Александър Тарнавски, който ръководи южната контраофанзива, говори няколко дни след като Киев обяви стратегическа победа при превземането на южното село Работине.

„Сега сме между първата и втората отбранителна линия“, каза Тарнавски. По думите му „в центъра на настъплението сега завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия. Силно минирана територия забави украинските войски, сапьори са прочиствали маршрута пеша и през нощта.

Тарнавски каза пред The Guardian, че силите на Москва "просто стояха и чакаха украинската армия". Той увери, че украинските части вече се придвижват с бойната техника, а Русия е предислоцирала войски в района. "Врагът изтегля резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници. Това ще ни даде тласък да атакуваме повече и по-бързо", каза Тарнавски.

Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. Той каза, че когато Киев започна контранастъплението си през юни, армията „прекара повече време, отколкото очаквахме, в разминирането на територии“. "За съжаление, евакуацията на ранените ни беше затруднена. И това също затрудни нашето настъпление", каза той.

Търнавски призна тежки загуби за Киев. "Колкото по-близо до победата, толкова по-трудно е. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите. Така че сега трябва да се концентрираме върху определени области и да завършим работата. Без значение колко е трудно за всички ни“, каза той.

В събота президентът Зеленски заяви, че отхвърля критиките за контраофанзивата. „Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, увери той в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

397

лекар ихтиманец

преди 7 месеца

Ха-ха-ха!

396

Terca

преди 8 месеца

Фейкове и пропаганда. Те щото са добри и напредват затова сменя военния министър.

395

До Зеленчук

преди 8 месеца

Абе ти се надявай да не изгуби Украйна щото тогава поляците ще ти заместят и след тях си ти, НАТО не може да си позволи за загуби тая война

fallback