Снимка: БГНЕС

През последните няколко години светът преживява криза след криза. Пандемия, войната в Украйна, енергийна криза и катастрофална промяна на климата, с предстоящата заплаха от неконтролиран изкуствен интелект, който дебне.

Тези кризи се усложняват от все по-разделения характер на обществото, задушаващ дискурса и колективните действия.

"Живеем във все по-усъвършенствано общество, което зависи много от науката и технологиите, които много нормални хора не разбират напълно, които дори учени като мен не разбират напълно", каза генетикът, носител на Нобелова награда Пол Нърс, пред Newsweek. "И това е много опасна формула за разпространение на митове и разпространение на лъжи. А те могат да бъдат подсилени от социалните медии."

Нърс, която е посланик на международното образование и наука за ръководената от правителството на Украйна платформа за набиране на средства United24, подчерта значението на образованието и сътрудничеството в борбата с тази дезинформация.

"Бих казал, че едно от най-големите предизвикателства пред успешната демокрация през следващите десетилетия е способността на обществото да води разговори за възрастни по тези сложни въпроси, които не могат да бъдат разрешени само от науката", каза Нърс. "Те трябва да бъдат решени от обществото и нашите избрани политици."

През последните години видяхме, че е възможно обществото да работи заедно и да напредва бързо в условията на извънредно положение.

"Вижте COVID", обяснява той. "Вижте как изведнъж успяхме да произведем ваксина за месеци, а не за години. Изведнъж можехме да разширим развитието и нови начини за тестване за почти седмици, а не за месеци. Така че по време на криза вие решавате проблеми, защото те се превръщат в политически императив."

"Когато сте в криза, се случват няколко неща", продължи той. "Първото е, че политиците започват да се събуждат и да го забелязват. Второ, поради важността на тази криза, ресурсите се предоставят и се инвестират. И когато направите това, когато политическата власт, която в една демокрация отразява интересите на хората, се активира, те поемат тези проблеми. А науката дава резултат."

Въпреки това, когато обществените заплахи са по-малко очевидни, това чувство за неотложност изчезва.

"Политиците биха могли да се поучат от развитието, което видяхме по време на пандемията от COVID, че могат също така да постигнат решаване на много други проблеми в нормални времена, защото всъщност никога не живеем в нормални времена, с изменението на климата и потенциала на бъдещето пандемии", на мнение е той.  "Ако обществеността и политическото ръководство са достатъчно заинтересовани, науката ще даде резултат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase