Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Семейството на един от най-известните британски премиери Уилям Гладстон ще пътува за Карибските острови, за да се извини за връзките му с робството.

Уилям Гладстон е четири пъти премиер на Великобритания и изключително популярен в България за оказаната от него подкрепа на българите по време на Априлското въстание с издадената историческа брошура „Българските ужаси и Източния въпрос“.

Въпреки либералните му възгледи обаче преди три години бяха отправени обвинения срещу покойния отдавна премиер, че е бил застъпник на робството, макар и да се визира основно неговия баща, който е бил един от най-големите търговци на роби в Британската империя, предаде кореспондентът на БНР.

Отбелязва се, че образованието и кариерата на известния иначе със своите либерални и реформаторски правителства премиер все пак са финансирани  от труда на поробени африканци, работещи в захарните плантации на баща му Джон Гладстон в Карибите.

Вестник „Гардиън“ сега съобщи, че шестима от потомците на Уилям Гладстон ще пристигнат в Гвиана в четвъртък, когато страната чества 200-годишнината от бунта на поробени хора, който според историците е проправил пътя към премахването на робството. Освен че се извиниха официално за делата на бащата на Уилям Гладстон, потомците се съгласиха и да изплатят репарации, за да се финансират по-нататъшни изследвания  за въздействието на робството.

През 2020 година университетът в Ливърпул промени името на своя сграда, наречена на Уилям Гладстон, по повод на разкритията, че той е защитил баща си в реч в парламента срещу премахването на робството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 месеца

САЩ дали ще ни се извинят за унищожаването на икономиката ни след 1989 година?

22

Анонимен

преди 8 месеца

То и в София има улица Уилям Гладстон, преди 1989 се казваше Владимир Поптомов.

21

До 3 - Продължение 2

преди 8 месеца

, които преди това е арестувал и тези десетина чиновника биват подложени публично на зверски инквизиции, а след това са екзекутирани. На коминтерновския дeбuл и това му се вижда малко и еднолично нарежда тази част от географския регион Македония, която е останала в границите на България, да бъде дадена на съседна Югославия! И не друг, а Великобритания официално се намесва, за да озапти самозабравилия се дeбuл и да предотврати ново прекрояване на границите. Чети бе, човек!

fallback