Снимка: архив, БГНЕС

В Перу бе разрешен аборт на 11-годишно момиче, жертва на изнасилване, на която първоначално е била отказана процедурата. Според групи за защита правата на човека отказът е показал липсата на подкрепа за непълнолетни жертви на сексуално насилие, предаде Ройтерс.

Според полицейския информации момичето, идентифицирано само с името Мила, е било изнасилвано в продължение на години от доведения си баща. По-рано този месец Мила - бременна в 18-ата седмица - е била откарана в болница в регион Лорето, която е отказала да извърши аборт.

Случаят предизвика бурна реакция не само в Перу и след като ООН призовава перуанската държава да се намеси, Мила бе откарана в столицата Лима, където бе разрешено извършването на аборта.

Понастоящем Мила се възстановява добре и ще остане под държавна грижа, след като бъде изписана, каза Сусана Чавес, директор на неправителствената организация "ПРОМСЕКС".

Случаят с Мила обаче подчертава пропуските на държавата в защитата на младите жертви на сексуални посегателства, заяви Чавес и добави, че вероятно изнасилванията на непълнолетни са в пъти повече, отколкото се съобщава.

Официалните данни сочат, че броят на живородените бебета при момичета на възраст между 10 и 14 години в Перу е нараснал с 14 процента през изминалата година до 1625 регистрирани случая. През първата половина на тази година са били регистрирани 14 500 сексуални посегателства, като 70 процента от тях са свързани с непълнолетни лица под 17-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.

Абортът в Перу е разрешен само ако животът на майката е застрашен, но Чавес заяви, че дори и тогава достъпът до него е блокиран заради реакции на ултраконсервативните среди в страната.

В момента властите издирват доведения баща на Мила, който е бил арестуван през юли, но по-късно е бил освободен поради липса на достатъчно доказателства. Решението на съдията да го освободи бе широко критикувано, а президентът Дина Болуарте поиска "незабавното му залавяне". В момента местонахождението му е неизвестно.
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase