Снимка: архив, БГНЕС

Австрийски гражданин е осъден от окръжния съд в град Леобен на седем години затвор за непредумишленото убийство на бившата си съпруга, съобщиха австрийски медии.

Убийството е брутално, но предисторията му е необичайна. След частен фалит и развод  33-годишният австриец продължил да живее заедно с бившата си жена по финансови съображения. Жената работела в приют за бежанци, където се запознала с четиричленно семейство от Афганистан. Когато се разбрало, че семейството ще бъде депортирано, през ноември миналата година австрийката ги е приела в апартамента си в град Мюрццушлаг, където живеела заедно с подсъдимия и нейната дъщеря.

Според прокурора 34-годишната жена се влюбила в бежанката, двете станали двойка и спели в спалнята, а двамата мъже нощували на дивана в хола.

На въпрос на съдията защо не е прекратил тази трудна за разбиране ситуация, подсъдимият отговорил, че се надявал връзката между двете жени да не продължи дълго.

През януари двамата бивши съпрузи се срещнали в мазето, за да обсъдят предстоящи онлайн продажби и жената му съобщила, че чака документите за пребиваване на афганистанците и ще се изнесе от жилището заедно с доведената му 13-годишна дъщеря. Тогава подсъдимият намушкал десетки пъти бившата си партньорка с нож за пържоли. В съда той признал за престъплението си.

Според адвоката на извършителя клиентът му е действал под "влияние на афект, което по принцип е разбираемо", без предумисъл. Това е било мнението и на съдебните заседатели, осъдили мъжа на седем години затвор за непредумишлено убийство. Присъдата подлежи на обжалване.
(специално за БТА от Цветана Делибалтова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase