Снимка: архив, БГНЕС

Има около 50 процента вероятност 2023 г. да бъде най-горещата година в историята, а през 2024 г. вероятно ситуацията ще се влоши повече, прогнозираха американски учени, цитирани от АФП.

Още по темата
Досега 2023 г. е третата най-топла в историята, каза Сара Капник, главен учен в американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA). А вероятността да стане най-горещата, откакто се събират данни, е "близо 50 процента", добави тя.

Освен това природното явление Ел Ниньо, което е синоним на глобално затопляне, допринася за тази тенденция, като повишава температурата на повърхността на океаните. Експертите прогнозират, че то ще продължи и след предстоящата зима.

"Най-силното въздействие на Ел Ниньо ще се прояви през 2024 г.", прогнозира Гавин Шмид, който е климатолог в НАСА. "Така че очакваме не само че 2023 г. ще бъде изключително топла и може би рекордно, но и че 2024 г. ще бъде още по-топла".

Тазгодишният юли е бил най-топлият месец, откакто се води статистика, съобщи Европейската служба за климатичните промени "Коперник" още миналата седмица.

"Важно е да помним, че тези години ще бъдат хладни в сравнение със средата на века, ако продължим да затопляме планетата си чрез емисиите парникови газове", подчерта Сара Капник.

Учените са особено обезпокоени от температурата на повърхността на океаните, която според NOAA е достигнала рекордно високи стойности за четвърти пореден месец.

"Повече от 40 на сто от океаните в момента преживяват гореща вълна", предупреди Сара Капник.

Това има катастрофални последици за видовете, които живеят там, особено за коралите.
(БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase