Снимка: БГНЕС/ЕРА

Седем души, сред които 23-дневно момиченце, са загинали при руски обстрел в южната Херсонска област в Украйна в неделя, съобщиха от вътрешното министерство на страната.

При артилерийския обстрел в село Широка Балка, на брега на река Днепър, са загинали семейство - съпруг, съпруга, 12-годишно момче и 23-дневното момиченце - и още един жител.

Двама мъже са били убити в съседното село Станислав, където една жена също е била ранена.

Нападението в Херсонска област последва коментарите на украинския заместник-министър на отбраната Хана Малиар в събота, която се опита да потуши слуховете, че украинските сили са се приземили на окупирания ляв (източен) бряг на Днепър в Херсонска област.

В събота вечерта украински военни заявиха, че силите на Киев са постигнали напредък в южната част на страната, като са отбелязали известен успех край ключово село в южната част на Запорожка област и са завзели други неуточнени територии.

Генералният щаб на Украйна заяви, че са постигнали "частичен успех" в района на важния от тактическа гледна точка район Роботине в Запорожка област - руска крепост, която Украйна трябва да превземе, за да продължи да напредва на юг към Мелитопол.

"Има освободени територии. Силите за отбрана действат", заяви от южния фронт генерал Олександър Тарнавски, командващ южните сили на Украйна.

През последните седмици сраженията се водят на много места по над 1000-километровата фронтова линия, докато Украйна води контраофанзива с оръжия, доставяни от Запада, и обучени от Запада войски срещу руските сили, които нападнаха страната преди близо 18 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase