Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки работнически синдикати обявиха протест за днес срещу законопроект, който допуска 16-часов работен ден, предаде националната телевизия ЕРТ.

Организациите планират митинг в 12.00 ч. пред Министерството на труда, тъй като миналата седмица беше обявено, че се разработва законопроект, който ще позволява на гражданите да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие.

„Никой не бива да се съгласява да работи по 16 часа на ден. Никой да не приема договори с нулево работно време... Никой не трябва да приема... криминализирането на синдикалните действия с глоби и дори затвор. Да не се осмелява да внася в парламента подобна мерзост, защото тя ще бъде противопоставена на войнствените мобилизации на работническата класа, без никакво отлагане и изчакване... Ние трябва да изискваме въз основа на собствените си нужди: 35 часа /седмично/ - 7 часа /на ден/ - 5 дни /в седмицата/. Фиксирано дневно работно време. Смело увеличение на заплатите и пенсиите. Никой работник без договор“, пише в изявлението на гръцкия синдикат PAME.

Гръцката асоциация на служителите в сферата на търговското мореплаване, както и Федерацията на миньорите в Гърция също обявиха, че ще подкрепят протестните действия.
(БТА, Мелина Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase