Снимка: архив, БГНЕС

Силите на руската частна военна компания "Вагнер" са разположени близо до източния фланг на НАТО, за да го дестабилизират, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Неуточнен брой бойци от "Вагнер" участват в обучителни дейности, включващи войници от беларуската армия, което накара Полша да разположи над 1000 войници близо до границата си с Беларус. Във вторник Варшава обвини Беларус в нарушаване на полското въздушно пространство с военни хеликоптери.

"Трябва да сме наясно, че броят на провокациите ще расте", каза Моравецки след среща с литовския президент Гитанас Науседа и Източна Полша.

Моравецки и Науседа се срещнаха в Сувалкския коридор - стратегически район за Полша, който граничи с Беларус и с руския ексклав Калининград. Коридорът е връзката между балтийските страни и останалите страни от НАТО.

Гитанас Науседа каза, че броят на бойците от "Вагнер" в Беларус може да надхвърля 4000.

"Не бива да говорим само за мерки на национално ниво, но и /.../ какво трябва да се направи, ако ситуацията стане още по-сложна, включително ако границата с Беларус бъде затворена. Трябва да има координация между Полша, Литва и Латвия", изтъкна Науседа.
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase