Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Украинските войски продължават да отвоюват контролирани от Русия райони в югоизточната част на страната, заяви днес президентът Володимир Зеленски. Той посочи, че силите на Киев са "поели инициативата", след като по-рано настъплението им вървеше с бавни темпове, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Според информация към тази сутрин украинските войски досега са си върнали контрола върху 169 квадратни километра в южната част на фронта и 24 кв. км около източния град Бахмут в рамките на своята контраофанзива, започнала в началото на миналия месец.

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут - градът, превзет от руската частна военна компания "Вагнер" през май след продължила месеци обсада. Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че в района е разположена една от неговите части.

Оборудвани с все по-усъвършенствано западно оръжие след повече от 500 дни война, силите на Украйна започнаха очаквана контраофанзива, съсредоточена досега върху превземането на редица селища в югоизточната част на страната. Украинската армия също така се опитва да си върне районите около Бахмут, отбелязва Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр написа в комуникационното приложение Teлеграм, че се водят тежки боеве в два района в югоизточната част на страната.

"Затвърждаваме завоеванията си в тези райони", каза тя. По думите ѝ руските войски защитават Бахмут, докато украинските сили са регистрирали "известен напредък" в района на южния фланг на града.

Голямо внимание през последните дни беше насочено към село Клишчеевка,  разположено на височини южно от Бахмут.

В Телеграм Кадиров написа, че бойците от неговия батальон "Ахмат" се намират "в трудния сектор Бахмут". Той публикува видеоклип с командир на бронирана машина близо до Клишчеевка.

В руски информации от последните дни се предполагаше, че Кадиров, чиито сили са активни от началото на руската инвазия, е болен, ранен или "в отпуск".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че силите му са отблъснали украинските войски край Бахмут, като боевете се водят в тежки условия "не само поради ежедневната интензивност на огъня и сраженията, но и поради топографията. Линията на съприкосновение минава между два хълма."

Твърденията на воюващите страни не са потвърдени по независим път. (БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Таранколу. Com

преди 9 месеца

Днес. Бг. Няма ли да кажете вече че Бахмут е обграден от украинците и колко руски телета има вътре.? Аааа

141

Анонимен

преди 9 месеца

За Бога, украинците измират като пилци. *** нямат почивен ден!!!

140

Българка

преди 9 месеца

Господ сили да дава на братския украински народ да прогони жестокия и вероломен завоевател!Амин!

fallback