Снимка: БГНЕС

Скандален момент беляза спринта на 400 метра с препятствия при мъжете от седмия кръг на Диамантената лига в Стокхолм.

Става въпрос за протест на активисти, които необезспокоявано успяха да нахлуят на пистата и да изразят своята позиция, която не беше показана от камерите и на този етап все още не е ясно срещу какво точно бяха насочени действията им.

По непотвърдени данни, говорим за екоактивисти, които са протестирали срещу добива на торф.

Едно е сигурно - те бяха срещу спорта, защото освен да помрачат състезанието, действията им можеха да доведат до много тежка контузия за някой от атлетите.

Точно трима бяха активистите, които клекнаха в три от коридорите десетина метра преди финала и разпънаха транспарант.

Това съвсем логично накара изненаданите бегачи в тези три коридора да спрат и да се опитат да избегнат препятсвието, което провали състезанието им, но също така разсея и останалите.

Единствено непоколебим бе олимпийският шампион в дисциплината Карстен Вархолм, който за негов късмет бягаше в нетипичния осми коридор и бе встрани от активистите, печелейки убедително надпреварата.

Най-потърпевш се оказа италианецът Алесандро Сибилио, който се бореше за втората позиция, но в крайна сметка остана четвърти, опитвайки се да заобиколи един от протестиращите.

След финала бегачите се споглеждаха смутено, докато охранта най-сетне влезе и си свърши работата, а активистите бяха изведени от стадиона и арестувани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase