Собствениците на ресторанти, хотели и нощни клубове на испанския остров Майорка споделят, че не могат да издържат повече пияните летовници, посещаващи ваканционната дестинация, пише ДПА.

Още по темата
Операторите на местни заведения сега настояват за много по-строги регулации срещу злоупотребяващите с алкохола туристи, повечето от които идват от Западна Европа.

Известна с топлите си води, крайбрежни пешеходни алеи и идеални условия за наблюдение на "падащи звезди", Майорка е притегателен център за търсещите забавления туристи. Сега обаче ситуацията в Плая де Палма, най-популярното място на острова сред германските летовници, е "тревожна" и "неудържима", предупреждават местни работодатели.

"Стига толкова", се казва в прессъобщение на най-големите бизнес асоциации на Майорка, които отправят към властите "спешен призив" за решение на проблема.

Многобройни туристи все повече опетняват имиджа на Плая де Палма, според асоциацията на хотелиерите AHPP, асоциацията на гастрономите CAEB и асоциацията на нощните клубове ABONE.

Те настояват за драстични мерки, подобни на въведените от властите в Амстердам, където туристическите групи и обиколките на "Квартала с червените фенери" бяха ограничени в опит да се направи градът по-приятен за живеене за местните.

Собствениците на бизнеси в Майорка сега призовават налаганите на туристи глоби да се плащат на място. Предприемачите предупреждават, че в бъдеще ситуацията може да се влоши още повече, ако проблемът с алкохола не бъде решен своевременно.

"Не само сегашното състояние, но и бъдещето на този важен туристически регион" е заложено на карта, ако скоро няма засилено полицейско присъствие и повече контрол, алармират бизнес асоциациите.
(БТА, Илиян Цвейн)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase