Снимка: GettyImages
fallback

Украинското министерство на здравеопазването призова украинците да не се паникьосват и предупреди да не се приемат таблетки йод. Призивът и предупреждението дойдоха след изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини Москва, че подготвя атентат срещу Запорожката ядрена централа, която е окупирана от руските сили, предаде Франс прес.

Думите на Зеленски, изречени вчера, породиха вълна от безпокойство в страната, в която през 1986 г. стана чернобилската ядрена авария.

Oще по темата
Малко след изявлението на Зеленски украинското министерство на здравеопазването публикува в "Телеграм" препоръки, които трябва да бъдат следвани в случай на ядрен инцидент, като същевременно припомни, че приемането на таблетки йод е необходимо само при действително случил се ядрен инцидент.

"Четете и споделяйте, но не се паникьосвайте! Не играйте играта на врага", призова още министерството. "Президентът Зеленски не каза нищо ново. Русия е една терористична страна, от която човек може да очаква всичко, както може да очаква всичко и от маймуна, грабнала граната", допълва министерството в изявлението си вчера.

В ново изявление от днес ведомството предупреди за нежеланите ефекти от приемането на таблетки йод. "Неконтролираното приемане на калиев йодид е опасно и предозирането му рискува да предизвика сериозни последици, дори смърт", се подчертава в предупреждението на украинското министерство на здравеопазването.

А украинска платформа за продажба на медикаменти онлайн публикува на сайта си статия, обясняваща как йодът помага конкретно срещу защитата от радиация./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

ЕЛИ

преди 10 месеца

КАК ЕДИН АРТИСТ ЗА ЕДНА НОЩ СТАНА ГЛАВНО КОМАНДУВАЩ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ,ТОВА СА СЪВРЕМЕННИ ЧУДЕСА

63

ВЕЛИЧКО

преди 10 месеца

Да ! НЕ взимайте таблетки с йод ! Взимайте наркотици като наркоманчето Зеленски !

62

Анонимен

преди 10 месеца

Посърнал ми се вижда Зеленски в последно време по медиите. Може би започва да осъзнава, че има вероятност да свърши като Мусолини провиснал на въже

fallback