Снимка: БГНЕС

Минирането и другите форми на милитаризиране на АЕЦ Запорожие от Русия представляват непосредствена заплаха от ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно застрашителната ситуация в Запорожката АЕЦ, разпространено от посолството на им у нас.

Според информацията на украински разузнавателни служби Русия обмисля сценарий за извършване на терористичен акт във временно окупираната "Запорожка" АЕЦ. Подобен атентат би имал глобални последици.

"С окупирането на ЗАЕЦ Русия грубо нарушава международното право и нормите и стандартите за ядрена безопасност, включително седемте основни принципа на МААЕ относно сигурността.

Очакваме ясна оценка от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси относно престъпните действия на Москва.

Още по темата
Нивото на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен световният режим на ядрена сигурност днес в резултат на войната на руската федерация срещу Украйна, е изключително високо и изисква консолидиране и укрепване на международните усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Като терористична държава Русия е нарушила всички ключови принципи на международното право за ядрена сигурност и повечето от собствените си договорни задължения, но все още не е изправена пред справедливи последици за своите престъпления.

Призоваваме международната общност, по-специално Групата на седемте и ЕС, да предприемат спешни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в "Запорожката" АЕЦ, както и да въведат засилени ограничителни мерки срещу руската ядрена индустрия и военно-промишления комплекс на руската федерация.

Настояваме за необходимостта да се признае Русия за терористична държава и да се гарантира неизбежността на политическите, икономическите и правните последици за всички престъпления и незаконни действия, извършени от нея", призоваха от МВнР на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase