Снимка: архив, БГНЕС

Комисията по отбрана към парламента на Швеция е изготвила доклад, според който не може да бъде изключена възможността за руска военна атака срещу страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Стокхолм се опитва да засили отбранителния си капацитет и миналата година подаде заявление за членство в НАТО, но Турция и Унгария все още не са ратифицирали документите за присъединяване.

В доклада на парламентарната комисия, който се очаква да бъде публикуван днес, се посочва, че макар и руските сили да са фокусирани върху Украйна, не може да се изключи възможността Швеция да стане обект на други видове военни атаки, съобщи телевизия Ес Фау Те, като се позова на свои източници, запознати с текста.

"Освен това Русия допълнително понижи прага си за използване на военна сила и проявява голям апетит за политически и военни рискове. Остава непроменен капацитетът на Русия да провежда операции срещу Швеция с военновъздушните или военноморските си сили, с оръжия с голям обсег на действие или с ядрени оръжия“, се казва в доклада.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана засега не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар.

Според Ес Фау Те текстът очертава нова доктрина за отбраната на Швеция, която е основана на членството ѝ в НАТО, докато предходната стратегия е била ориентирана към сътрудничество с приятелски страни от Скандинавския полуостров, както и с ЕС.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase