Снимка: БГНЕС

Швеция не трябва да очаква промяна в отношението на Анкара относно кандидатурата ѝ за членство в НАТО на срещата на върха на отбранителния алианс следващия месец във Вилнюс, освен ако не предотврати антитурските протести в Стокхолм, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Турция не може да подходи положително към кандидатурата на Швеция за НАТО, докато "терористите" протестират в Стокхолм и позицията на Турция ще бъде изяснена още веднъж на разговори с шведски официални лица в Анкара в сряда, каза Ердоган пред репортери по време на полет на връщане от Азербайджан във вторник.

Припомняме, че в Швеция за първи път прокуратурата повдигна обвинения за опит за набиране на средства за забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Това стана първият път, когато някой бива обвинен в Швеция в опит да предостави финанси на ПКК, определена като терористична групировка от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Още по темата
Обвинението е възможно след влизането в сила на ново антитерористично законодателство в Швеция, което забранява организирането на срещи или предоставянето на логистична или финансова помощ или дори храна на забранени групировки.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността. Унгария също се противопоставя на членството й в НАТО, и като причина посочва критиките на шведското правителство за върховенството на закона в Унгария. Швеция сега се надява да се присъедини към НАТО до срещата на върха на пакта в Литва следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase