Снимка: архив, БГНЕС

Използването на електронни цигари и устройства за вейпинг в Казахстан е напаст, която застрашава здравето на нацията, заяви президентът на републиката Касъм-Жомарт Токаев в град Туркестан, предаде ТАСС.

"Трябва да изкореним производството и разпространението на наркотични вещества. В противен случай бъдещето на страната ни е неясно. Аз съм много загрижен по този въпрос. Синтетичните наркотици станаха широко разпространени в нашата страна. Престъпните групи активно въвличат младите хора в тази престъпна дейност. Така наречените вейпове и различните видове електронни цигари се превърнаха в още един бич, застрашаващ здравето на нацията. За съжаление, употребата им се превърна в мода сред тийнейджърите. За това допринасят широката им достъпност и агресивната реклама за тяхната предполагаема безвредност", каза той.

Според държавния глава на Казахстан в действителност младите хора се излагат на сериозна опасност, защото "вейпингът е вреден сам по себе си и го дели една крачка от истинските наркотици. "Трябва да предприемем спешни системни мерки за борба с това опасно явление, само забраните няма да помогнат. Полицията трябва да бъде по-ефективна в тази област. Ще държа този въпрос под специален контрол", заяви Токаев.

Президентът заяви, че в близките дни правителството ще приеме документ, който да регламентира борбата с наркотиците.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase