Снимка: БГНЕС

Ryanair се извини, след като член на екипажа на скорошен международен полет казал, че израелският град Тел Авив се намира в "Палестина".

Възмущението последвало по време на полета от Италия до Тел Авив, след като стюардеса обяви дестинацията на полета като "Палестина" на английски и италиански, според съобщения в медиите. След като се съобщава, че пътниците са се опитали да накарат стюардесата да се коригира, тя отказала и обвинила пътниците, че застрашават безопасността на полета.

За еврейските пътници на полета инцидентът бил голямо прегрешение. Тел Авив е финансовият и технологичен център на Израел и там са разположени много международни посолства - продължение на дългогодишния международен спор за статута на град Йерусалим.

През декември 2017 г. президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да премести посолството на САЩ в Йерусалим, който той нарече истинската израелска столица, ход, който по това време беше критикуван от палестински лидери и пропалестински групи. Преместването влезе в сила на 14 май 2018 г.

Тел Авив отдавна се оспорва от онези, които подкрепят палестинската независимост, предявявайки претенции за наследство на региона, датиращи много преди група еврейски семейства да се заселят там в началото на 20 век. Всякакви твърдения, че оспорваната територия принадлежи на палестинците, се разглеждат от мнозина като опит за заличаване на суверенитета на Израел.

Критиците на инцидента реагираха по подобен начин след новините за случилото се по време на полета.

"Сигурен съм, че знаете, че никога не е имало, нито сега има отделна арабска страна, наречена Палестина", пише Лари Шапиро, колумнист за Jewish Press, в отворено писмо до изпълнителния директор на компанията Майкъл О'Лиъри след инцидента. "Значи вашата стюардеса, изпълнена със страстна омраза към Израел, която я прави неспособна да произнесе думата "Израел", прибягна до обида на еврейските пътници на Ryanair."

"Ако Ryanаir смята, че Тел Авив е в Палестина, тогава може би трябва да правят бизнес само с палестинската власт", пише в Twitter акаунт, принадлежащ на произраелския център "Саймън Вайзентал". "Израел и израелците могат сами да си проправят път към и от еврейската държава.""

Ryanair заяви, че съжалява за инцидента.

"Младши член на екипажа на този полет от Болоня до Тел Авив [10 юни] извърши рутинно слизане в PA, като погрешно каза "Палестина" вместо "Тел Авив", каза авиокомпанията пред Newsweek. "Това беше невинна грешка без умисъл и беше незабавно коригирана и се извини за старшия член на екипажа на борда."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase