Снимка: БГНЕС

Предсрочно са заличени наказанията на девет гранични полицаи, които бяха наложени за допуснати фрапантни нарушения при фаталния инцидента с автобус с мигранти и уби на място двама бургаски полицаи. Според Генади Тенев, заместник- председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР наказанията, които са били наложени са намали пряка връзка с трагичния инцидент, предаде кореспондентът на БГНЕС.

"Тези колеги не трябваше да бъдат наказани. Тези наказания не бяха правилни. Явно гузната съвест на някой в ръководството на МВР проговори и ги отмениха, позовавайки се на възможността в закона на МВР при изтичане на половината от наложеното наказание да бъде отменена другата половина. Това обаче не заличава самото наказание, колегите ги обжалват в Административен съд", коментира за БГНЕС Генади Тенев.

По думите му граничните полицаи са наказани за чисто формални нарушения в служебната им дейност.

"Проверка във връзка с трагичния инцидент на 25 август беше започната едва на 7 септември, повече от 10 дни, след като загинаха двама полицаи, Това, което беше открито като нередност при извършването на тази проверка в РДГП Бургас и РДГП Елхово беше използвано за повод да се направи един списък и да се напишат формални нарушения, за които граничните полицаи да бъдат наказани, за да има потушаване на напрежението в обществото и изчистване на гузна съвест на по-висши ръководители и да не се търси отговорност от тях."

По думите на Генади Тенев никой от наказаните гранични полицаи няма вина, че няма достатъчно щат, няма достатъчно техника, няма достатъчно оборудване, няма достатъчно подготовка на служителите и липса на координация, когато е станал трагичния инцидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase