Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъпление", предаде Франс прес.

Oще по темата
"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", добави той.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир "Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП. (БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Горд Българин

преди 10 месеца

Много бързо определихте, че Русия е виновна или така ви изнася. Сугорно Русия е виновна и за взривените газопроводи, за Кримския мост, за взривеното кафе където загина блогър за опитете да се зриви Кремъл, опити да се зриви ядрена централа. Това се опрличава като тероризъм, който се извършва от Украйна и Великата Демократична Америка.

113

Иванов

преди 10 месеца

*** руснаци! Да взривят стената! Какво са си мислили? Че водата няма да залее техните позиции или завзетите населени места, да си изровят мините от техните минни полета, да лишат Крим от вода и от охлаждане на Запорожката АЕЦ и тя да гръмне, защото им писна да я пазят. И като бонус, да се изровят мъртвите, за да се скрият загубите. Аз също съм ***. Не се научих през последните 30 години да не разсъждавам. Не харесвах как гадния комунизъм ме караше да разсъждавам, но и сега май е същото.

112

тоя джендър

преди 10 месеца

защо се изказва неподготвен, русия е построила стената русия ще си е бутне, какъв ви е проблема дори и така да е, ще си направят ново по модерна и мощна.

fallback