Снимка: БГНЕС
fallback

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.

Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.
Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира пред БНР, че не е изненадан от новината за овчето сирене.

Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода. 

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.

Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.

Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Oще по темата

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.

По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.

„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.

Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.
Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.

Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Раковски

преди 11 месеца

Най-важното е да се направят законови промени за да могат съответните агенции са оповестяват резултатите от изследванията. Тези резултати трябва да са публично достъпни. Обществото има неотменимото право на тази информация. Ние купуваме, ние плащаме, ние си храним децата с тази храна! Фирми извършили такива нарушения трябва да бъдат затваряни. Социалните мрежи освен това ще имат възможност да ги разобличат напълно. На обществото са нужни честни производители и чисти продукти!

44

Black River

преди 11 месеца

За българският "производител" и "търговец", е важен девиза Ден година храни. Българинът, ако не те излъже я в грамаж, я в съдържание на храна, мира няма. И точно заради това, не купувам млечни продукти бг производство. В Лидъл има прекрасен полски кашкавал, сметана и извара. Литовски - също. Сиренето е гръцка фета, пък било то и по-скъпо. Чешко прясно мляко има в Кауфланд. Бг производителите, да си натикат в ректумите отпадъците дето произвеждат!

43

Анонимен

преди 11 месеца

И това е заради всичко в тая държава- липса на контрол. За това всеки си прави каквото си иска, а правилата са пожелателни или само балуците ги спазват.

fallback