Снимка БГНЕС

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Тестовете  са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче, пише БНР.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание. При тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase