Снимка БГНЕС
fallback

На срещата на върха на лидерите на Г-7 ще бъде разгледан въпросът за прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна.

Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция преди срещата на върха, в която участват Германия, Обединеното кралство, САЩ, Канада, Франция, Италия и Япония. Тя ще се проведе в японския град Хирошима на 19-21 май.

"Днес имаме възможност да обсъдим тази тема с Джо Байдън и другите членове на Г-7. Ще направим оценка на допълнителното ниво на подкрепа, което ще бъде необходимо", каза Мишел.

Oще по темата

Според него е ясно, че Украйна се нуждае от повече военно оборудване.

ЕС реши да увеличи производството на боеприпаси, посочи той.

"Трябва да ускорим усилията си. Що се отнася до изтребителите, вероятно сте видели, че някои страни обявиха коалиция, която да започне да обучава пилоти. Днес ще обсъдим тази тема със Съединените щати и други партньори", добави Мишел.

Междувременно Yahoo News цитира отчет за служебно ползване на американските ВВС, в който се казва, че украинските пилоти могат да бъдат обучени да пилотират F-16 за рекордно кратък срок - 4 месеца.

С документа били запознати и съюзниците на САЩ в НАТО, които имат на въоръжение F-16. Отчетът е съставен възоснова на обучението на двама украински пилоти в Аризона, които имали опит с МиГ-29 и Су-27, но  никога не са били обучавани на F-16.

Украинският президент Володимир Зеленски също ще се включи в срещата в Хирошима. Днес сутринта бе обявено, че той отива лично, но по-късно отново се заговори за онлайн участие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

203

мир

преди 11 месеца

Решава се на земята.

202

Hihihi

преди 11 месеца

Голямата седморка дава...щом има- да дава.До сега какво са дали-нищо не е останало.Ще заминат и тези F 16. После F 18, F 22 и така.

201

Анонимен

преди 11 месеца

Ами да им дадат. Ще стане както с Патриота, и после кьорав F16 няма да продадат, освен на балъци като нас.

fallback