Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски вече е в саудитския град Джеда за срещата на върха на Арабската лига. Това съобщиха първо телевизиите "Ал Арабия" и "Ал Хадас", впоследствие пристигането си потвърди самият той в "Туитър".

Някои медии описаха визитата като "изненадваща", но първите съобщения за нея се появиха преди дни.

Зеленски е поканен от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, фактическия владетел на кралството. Поканата идва в момент на критики от Съединените щати към арабския свят за запазване на отношенията с Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Вашингтон и други западни сили са обезпокоени и от плана за реабилитиране на сирийския президент Башар ал Асад, който ще бъде днес на срещата.

Още по темата

"Започвам първото си посещение в Кралство Саудитска Арабия за подобряване на двустранните отношения и връзките на Украйна с арабския свят", написа Зеленски в "Туитър" в началото на първата си визита в Близкия изток от началото на войната.

Зеленски не споменава самата среща на Арабската лига, но за участието му в нея говорят двете арабски медии и така потвърждават информацията за поканата от принц Мохамед на форума, разпространявана по-рано този месец.

Източници на двете телевизии потвърждават и че пристигналият на борда на френски правителствен самолет Зеленски впоследствие ще се отправи (със същия самолет) към срещата на Г-7 в Хирошима, Япония - първа негова визита в Източна Азия от началото на войната. Очаква се той да бъде там в неделя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase