Снимка: БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети официално бе коронясан на пищна церемония в Уестминстърското абатство.

Повече от 100 държавни глави от цял свят са приели поканата на Бъкингамския дворец да участват в тържествата. Франция, Германия и Италия ще бъдат представени от президентите си, а Австралия, Нова Зеландия и Канада - от премиерите си.

По време на коронацията Крал Чарлз III беше облечен в церемониално облекло от коприна, злато и скъпоценни камъни, тежащо над 10 килограма. Чарлз носи тъмночервената кадифена държавна роба на дядо си крал Джордж VI. Мантията е на близо 90 години.

За помазването си той пристъпи към 700-годишния коронационен стол.

Той беше поставен в средата на старателно възстановената средновековна настилка. Столът е изработен от италиански майстори от XIII в., като се смята, че много от парчетата мозайка са спасени от средновековни търсачи на изгодни цени, които са взели материал от стари древноримски руини.

Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, започна службата със: "Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог; да отпразнуваме живота на нашите народи; да се помолим за Чарлз, нашия крал; да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност; и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ. "Нека се посветим еднакво, с тяло, ум и дух, на обновена вяра, радостна надежда и ангажимент да си служим един на друг в любов."

Неговото встъпление беше последвано от изпълнение на "Kyrie eleison" - за първи път музикално произведение на уелски език се изпълнява на коронация.

Събралите се ликуваха с думите "Бог да пази крал Чарлз", последвано от тръбни звуци при всяка декларация.

"Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона", каза той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
А съпругата на крал Чарлз - Камила, вече бива наричана кралица Камила, а не "кралица-консорт", както преди.

Чарлз и Камила се ожениха на 9 април 2005 г., след като се прочуха с дългогодишната си извънбрачна връзка, докато Чарлз все още беше женен за принцеса Даяна. Бракът им също така беше революционно събитие, тъй като се наложи престолонаследникът да се ожени за разведена жена - нещо, което преди беше табу.

Изключително важно е, че Камила изглежда е спечелила подкрепата на покойната кралица. През 2022 г. Елизабет даде ясно да се разбере, че Камила трябва да стане кралица-консорт при възкачването на Чарлз. А през последните седмици беше потвърдено, че тя ще бъде титулувана като кралица Камила.

А днешната коронация е изпълнена с редица новости и любопитни промени.

Музика

Отговорността за музиката, звучаща по време на церемонията, бе на майсторката на кралската музика Джудит Уиър, която през 2014 г. стана първата жена майстор на кралската музика. Тя работи заедно с майстора на музиката на Уестминстърското абатство Андрю Нетинга. По време на церемонията бяха изпълнени 12 нови музикални композиции, сред които Химнът на коронацията на английския композитор и икона на Бродуей Андрю Лойд Уебър и Коронационният марш на номинирания за "Оскар" шотландски композитор Патрик Дойл. За първи път службата включваше езици от цяла Великобритания, включително молитва на уелски и химн, изпълняван на уелски, шотландски, ирландски и келтски.

Съкровища

Коронацията предлага рядък поглед към прочутите съкровища на британското кралско семейство - скъпоценностите на короната, които обикновено са заключени в средновековния Тауър в Лондон. По време на коронясването на крал Чарлз III бяха изложени на показ украшенията на монархията, които се виждат публично само при важни държавни събития.

Помазването

Чарлз е първият британски монарх, помазан с коронационни масла, произведени от маслини, а не от амбра - ценна и рядка съставка, използвана в луксозните парфюми и известна като "повръщано от кит". Използвана за последен път при коронацията на покойната кралица Елизабет II, амбрата е матовосива каша, която се образува в тънките черва на кашалотите и е известна със сладкия си мирис.

Маслото за коронацията на крал Чарлз е произведено от маслини, събрани от горичките на манастира "Мария Магдалена" и манастира "Възнесение Господне" в стария град на Йерусалим, преди да бъде осветено в църквата "Гроб Господен" през март, където според християните е бил разпънат Исус. За парфюмирането му са използвани сусам, роза, жасмин, канела, нероли, бензоин, кехлибар и портокалов цвят.

Архиепископът на Кентърбъри постави короната на Свети Едуард върху главата на краля в 12:02 местно време.

При коронясването на краля прозвучаха оръдейни салюти от военните бази в цялата страна и от корабите на Негово Величество в морето.

Във всички краища на Кралството, включително в огневите станции в Единбург, Кардиф и Белфаст, в момента на коронацията на краля прозвучаха салюти в чест на историческия момент с участието на 400 военни.

Всичко, което се говори за коронацията, се върти около този момент, когато короната от 17-и век, обсипана със злато и скъпоценни камъни, бе поставена на главата на монарха. Тя се използва само за този случай, преди да бъде върната в Лондонската кула.

Короната е висока около 30 см., а отблизо изглежда малко по-голяма, отколкото бихте очаквали - незабравима демонстрация на богатство. В нея са събрани 444 отделни скъпоценни камъка, включително сапфири, рубини, аметисти и топази.

Последният човек, който е преживял подобно събитие, е майката на Чарлз - Елизабет, преди 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase