В рубриката "Златните" телевизия Bulgaria ON AIR ви представя европейския шампион по вдигане на тежести Карлос Насар. Българинът спечели титлата в категория до 89 килограма на шампионата на Стария континент в Ереван с отлично постижение - нови три световни рекорда – един за юноши и два за мъже.

С този сериозен устрем Карлос Насар се е отправил към Световното първенство и Олимпиадата в Париж през 2024.

"Това е търсеният резултат от всяка състезание, на което ходя. Меко казано съм доволен от моето представяне. Очаквах титлата, сигурен не мога да бъда никога. Точно този световен рекорд не мисля, че ще е проблем да го подобря. Но това може да не ми стигне да бъда пръв, защото съперниците ми също са доста силни", сподели шампионът.

Още по темата
18-годишният супер талант заяви, че не се страхува от провала. Изпитва удоволствие от смелостта да прави сериозни опити за рекорди.

"Аз знам, че мога и се мотивирам още повече. Всяка тренировка е различна, според здравето ми. 7-8 часа тренирам дневно. Основните упражнения са изхвърляне и изтласкване. На тренировка имам 233 кг при изтласкване. Тези опити са доста изтощаващи, три дни те боли всичко. В залата се правят повече неща, отколкото на състезанието", каза още Насар за Bulgaria ON AIR.

В момента Карлос се състезава в категория до 89 килограма и не възнамерява да я променя до Олимпиадата. След нея смята да се пробва на 102 кг.

"Всеки очаква от мен да съм номер 1. Това не ме натоварва и не е проблем, защото и моите очаквания не са по-различни", подчерта Насар и добави, че връзката с треньора трябва да е много силна.

"Трябва да има разбирателство, прекарвате заедно целия си живот. Психическото натоварване влияе на резултатите на състезателя. Най-трудно ми беше, когато изгубих моя треньор преди няколко месеца. Той ме запали по щангите. За пръв път влязох в залата преди 10 години", отбеляза европейският ни шампион.

Според Насар съперниците му се притесняват от неговата младост - той е едва на 18 години. И за тях било унижение да бъдат победени от толкова млад състезател.

Преди състезание Насар се концентрира максимално, а следващата му цел е ясна - да стане световен шампион. Казва, че Европейското и Световното първенство са стъпки към Олимпиадата.

"Абсолютно готов съм за олимпийския връх. За да си най-добрият, трябва да влагаш всичко в това, което правиш", убеден е Насар.

От Катар са му предлагали да се състезава за тях, но щангистът ни е категоричен, че сърцето му е българско и не би се състезавал под чужд флаг. Държавата много ми помага, изтъкна Насар.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase