Снимка: БФВТ

Европейският ни шампион по вдигане на тежести Карлос Насар се прибра в България, след като спечели европейската титла в категория до 89 килограма в Ереван. Освен златният медал в двубоя и движението изтласкване, талантът от Червен бряг постави и нов световен рекорд в изтласкването и двубоя.

Той сподели, че сега най-голяма му цел е медал от Олимпиадата в Париж.

"Страхотно се чувствам, това беше голяма победа за мен. Успехите не ме главозамайват. Концентрирал съм се към Олимпиадата. Винаги отивам за златен медал на състезание. Винаги може да стане всичко, докато не го взема. Имам още резерви и мисля да го покажа на други състезания. Винаги съм бил концентриран само върху спорта", каза Насар пред медиите.

Българският щангист, който е световен шампион през 2021 година, стигна до своята първа европейска титла за мъже вчера. Наред със златния медал Насар подобри и световния рекорд в двубоя, завършвайки със сбор от 395 кг в двете движения, подобрявайки с 3 кг предишното върхово постижение, което бе дело на италианеца Антонино Пицолато. Самият италианец бе заявен за състезанието, но минути преди началото му бе оттеглен.

"Тренировки и режим е рецепта за успеха. С италианеца щеше да е по-изтощаващо като опити. Много бях разочарован като разбрах, че няма да участва. Подготвям се, както съм се подготвял досега. Моята цел е Олимпиадата. Ще направя всичко възможно да успея", заяви Насар на летище "София".

Малко по-късно министърът на младежта и спорта Весела Лечева се срещна с европейския шампион и световен рекордьор Карлос Насар, с четвъртия Божидар Андреев, президента на федерацията Ариф Маджид и треньора Пламен Братойчев.

"Искам да Ви поздравя за огромния успех, който постигнахте, защото световният рекорд показва, че имате огромен потенциал. Остава една година до Олимпийските игри в Париж. Вие имате златен шанс да станете медалист и там, така че не трябва да се отклонявате от пътя, който сте поели", обърна се към Карлос Насар Лечева.

Божидар Андреев остана четвърти на това европейско. Щангистът и треньорът Пламен Братойчев съобщиха, че в последните седмици са прекъснали своята подготовка заради нещастни събития в своите семейства. И двамата се надяват на по-добро представяне на Световното първенство.

Президентът Ариф Маджид не скри радостта си, че щангистите постигат много сериозни резултати.

"Важно е скандалите и проблемите да останат в миналото и да се концентрирате изцяло върху работата, която ви предстои. Министерството на младежта и спорта положи много усилия, за да не се прекъсва подготовката и да могат спортистите да получат награда за своя труд", добави Лечева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase