Снимка: архив, БГНЕС

Взривът пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев е бил пряко насочен срещу живота му, изрази мнение пред БНР Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

Според него всичко предполага добра предварителна организация.

Още по темата
"Количеството на взривното вещество е доста голямо. За аналогия - по НАТО-вските стандарти изпитванията на бронирани автомобили за военни нужди започва от 6 кг. При изпитвания на военни автомобили стандартите не предполагат използването на осколочни елементи. В случая утежняващото обстоятелство е използването на такива осколочни елементи. Това предполага нанасяне на по-високи щети. Може да се каже, че актът е терористичен, пряко насочен към живота на институцията главен прокурор", каза еспертът.

Според него защитеността на автомобила е била от най-високо ниво.

Чалъков предполага, че има малка човешка грешка във връзка с момента на детонация с няколко стотни от секундата по-рано. По думите му последствията са щели да бъдат по-големи, ако нямаше човешка грешка.

Експертът изказа мнение, че организаторите на нападението са имали визуален контакт с преминаващите автомобили.

По думите му у нас трудно могат да се намерят 3 кг тротил. Масово в България се внасят взривни вещества, коментира още Огнян Чалъков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase