Снимка: БГНЕС

Украйна протестира пред Полша и ЕС срещу "неприемливите" забрани от Варшава за украинска селскостопанска продукция, преминаваща транзитно през нейна територия.

Още по темата
Няколко държави, граничещи с Украйна, включително основният й съюзник Полша, наложиха временни търговски бариери за украинско зърно и други стоки след протести на местни фермери след спада на цените. Говорителят на МВнР в Киев Олег Николенко каза, че "бележки относно категорично неприемливата ситуация на търговски ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна" са изпратени до полското посолство и мисията на ЕС в Украйна.

Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия в петък се споразумяха за сделка за разрешаване на транзита на украинска селскостопанска продукция. Киев призова за "незабавно" възобновяване на износа и каза, че ограниченията нарушават Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС „и принципите и нормите на единния пазар на ЕС“.

Според Николенко налице са всички правни основания за незабавно възобновяване на износа на украинска селскостопанска продукция, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase