Снимка: БГНЕС

Мъжът, който вчера се барикадира в столичния квартал "Люлин" – Петър Колев, и беше задържан с помощта на СОБТ, е осъден с влязла в сила присъда от 14 април 2020 г. за закана за убийство и хулиганство.

Със същата присъда съдът е постановил да бъде приведена в изпълнение и още една по-стара присъда от 2015 г. – за притежание на кокаин. Към днешна дата той е осъден лишаване от свобода общо в размер на 3,6 г. Това съобщиха на брифинг от Софийската районна прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Невена Заркова - административен ръководител на Софийска районна прокуратура заяви, че след като са постъпили материалите в прокуратурата с оглед на изпълнение на наказанието на присъдата прокуратурата е предприела незабавни действия по установяване на местонахождението на обвиняемия. Тъй като той не е намерен на известните адреси, на 3 юни 2020 г. е обявен за общодържавно издирване. На 16 февруари 2020 г. е издадена европейска заповед за арест. Той е обявен за международно издирване с Шенгенски идентификационен номер и по канала на международната организация на криминалната полиция Интерпол.

Спрямо него е наложена мярка за забранено да напуска страната.

На 23 април 2023 г. вечерта, след като е катастрофирал инкриминирания лек автомобил в района на кв. „Люлин“, не е подал мигач след излизане от тунела на „Люлин“, поради което полицейските служители са подали звуков и светлинен сигнал за спиране, на който Колев не се е подчинил. Докато се е отдалечавал е ударил таксиметров автомобил, в който се е качвал пешеходец. Пешеходецът, който е правил опит да се качи в таксито, се намира в болница, като има сериозна опасност от ампутация на крака му.

По време на разследването на ПТП-то се е стигнало до лицето, вписано в документа за извършен технически преглед на автомобила. Лицето е задържано за срок от 24 часа и е разпитан като свидетел. Той заявява, че не той е управлявал автомобила, а неговият вуйчо – обвиняемият Колев.

Наблюдаващият прокурор при СРП е повдигнал обвинение на Колев за три престъпления – ПТП с пострадало лице, неизпълнение на полицейско разпореждане и притежание на огнестрелно оръжие без разрешително. Обвиняемият няма да бъде задържан, а още днес ще бъде вкаран в затвора за изпълнение на присъдата.

Директорът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов съобщи, че Колев след отказа да спре автомобила пред органите на реда, увеличава скоростта, като полицаите не успяват да го спрат и той се отправя в неизвестна посока. Малко след това на тел. 112 постъпва сигнал за ПТП в кв. „Борово“, където е пострадал мъжът, който е с опасност от ампутация на крака. „Няколко дни отне да установим кой реално управлява автомобила в процесната вечер, което всъщност стана в ранния следобед вчера“, обясни Милтенов и добави, че е постъпила информация, че Колев е въоръжен и опасен при задържане, което наложи и използване на СОБТ с цел опазване неговия живот, на служителите и на гражданите, живеещи наоколо. Около 2 часа Колев не се е подчинявал на полицейските разпореждания, психолози също са разговаряли с него, като накрая Колев се е предал.

Мъжът е на 45 г. и ще излежава присъдата си в Софийския затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase