Снимка: БГНЕС

Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това каза министърът на външните работи Николай Милков на пресконференция в министерството.

Общо 37 българи са поискали евакуация, но в последствие трима са се отказали. Така изведени от Судан са били 34-има българи.

Още по темата
Всеки конкретен случай беше разгледан по отделно, разказа шефът на "Ситуационния център" в министерството, който отговаря за тези случаи, Таня Димитрова.

Евакуацията стана по суша и със самолети на партниращи държави - до границата с Египет и до Порт Судан, обясни тя. След като сънародниците ни са напуснали Судан, грижата за тях са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

Трима българи вече са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути с помощта на шведските въздушни сили, но предстои да им се извадят документи, защото техните са изтекли и едва тогава ще се приберат у нас.

Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са преминали границата с Египет. За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Димитрова благодари. Министерството е успяло и да организира прегледи на българите в Клиниката за инфекциозни болести.

България не разполага с посолство в Хартум, което изключително много усложняваше обстановката, подчерта пък Милков. И благодари за работата на "Ситуационния център".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase