Снимка: архив, БГНЕС

Близо 5 милиона пациенти в Англия чакат повече от две седмици за час при джипита, показват последни данни на националното здравеопазване.

Британското правителство казва, че очаква всички пациенти, които имат нужда от час за преглед или консултация, да бъдат приети до две седмици, но лейбъристите в опозиция отговарят, че това е „напълно неприемливо“ за здравната сигурност на хората, предаде кореспондентът на БНР.

Професор Камила Хоуторн, която е председател на Кралския колеж за лични лекари, заяви за Би Би Си, че се полагат пълни грижи за здравето на пациентите и напълно разбира тяхното разочарование от някои забавяния в обслужването, но това не зависи от самите джипита и техните силно трудещи се екипи, а е заради десетилетията на недостатъчно финансиране и лошо планиране на ресурсите. Тя каза, че джипитата като цяло са имали повече приемни часове отпреди пандемията, но с много по-малко напълно квалифицирани и на пълен работен ден кадри.

Лейбъристите посочиха, че правителството на консерваторите продължава да не изпълнява обещанията си да обучи допълнително 7 500 лекари и 10 000 медицински сестри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase