Снимка: Dnes.bg, архив

Швеция е изгонила 1100 британски граждани след Брекзит, повече от всяка друга страна в ЕС. Данните идват в момент, когато шведските имиграционни власти взеха спорно решение да наредят на 74-годишна британка с алцхаймер да напусне страната, защото няма документи за пребиваване след Брекзит.

Официалната статистика на Евростат, публикувана от Европейската комисия, поставя Швеция убедително начело в тази класация, изпреварвайки страни с далеч по-многобройно население като Франция и Германия, които са издали заповеди за експулсиране съответно на 115 и 40 британски граждани след влизането в сила на Брекзит.
Испания, Италия, Словакия, Словения и Люксембург не са експулсирали нито един британец през 2021 и 2022 година, допълва БНР.

След Швеция Нидерландия е отговорна за най-големия брой изгонени – 720, а челната тройка се допълва от Малта със 135.

България е експулсирала 5 британци.

Общо ЕС е изгонил 2610 британски граждани.

Професорът по физика Дейвид Милстед, който е част от британската общност в Швеция, е цитиран от "Гардиън" да казва, че данните са силно притеснителни и призовава шведските власти незабавно да отменят депортирането на болната от алцхаймер Катлийн Пул.

Британски депутати описаха решението на Стокхолм за изгонване на Катлийн Пул като "дълбоко шокиращо" и допълниха, че уязвими хора като нея трябва да бъдат защитени от споразумението за Брекзит.

Шведската агенция за миграция не коментира данните на Евростат, но отбеляза, че най-честите причини за отхвърляне на молби на британци за пребиваване са непопълнени заявления, закъснели заявления без основателни причини и кандидати, които не отговарят на изискванията за статут на пребиваване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase