Снимка: БГНЕС

Глобално погледнато, COVID-19 непоправимо увреди авиацията и нанесе щети, които продължават да се наблюдават и днес, обясни комуникационният директор на летище София Росен Бъчваров.

Според него пандемията почти унищожи авиационната индустрия, която спадна с над 70%. Това доведе до освобождаване на десетки хиляди души авиационен персонал, както летищен, така и пилоти и кабинен екипаж, обясни Бъчваров.

Цените на самолетните билети ще се увеличават заради Зелената сделка, смята капитан Йордан Колев, професионален пилот от 1987 г. с над 22 000 летателни часа, който днес запозна ученици с връзката между физиката и случващото се на самолета и разказа за професията пилот.

Правителствата в развитите страни искат на определени разстояния хората да пътуват с железопътен превоз, т.нар. бързи влакове, но за тях се изискват много по-големи капиталови вложения, отколкото в гражданската авиация, обясни капитан Колев. Според него вторият пилот по време на полети в бъдеще ще отпадне, като това ще е преходният период към роботизираните самолети. Капитан Колев добави, че се правят експерименти с екогорива, но дали по-рано или по-късно те ще навлязат в гражданската авиация зависи от цената на петрола.

С възстановяването на трафика пилотите и кабинният екипаж се завръщат, макар и пак да има дефицит. Летищата пострадаха тежко, защото хората, които бяха освободени, си намериха друга работа и сега, когато летищата търсят персонал, те работят нещо друго и нямат интерес към старите си работи, коментира комуникационният директор на летище София.

Бъчваров отбеляза, че през периода 2021 – 2022 г. на летище София не са били уволнявани хора, което е довело до финансови щети, но е позволило през 2022 г. да има отлично обслужване и добро покритие с персонал за разлика от големите летища в Европа, където миналата година имаше опашки от хора, които чакаха с часове.

/Николай Трифонов, БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase