Снимка: Istock

Всеки има своето ежедневно меню на хранене, което включва любими храни и напитки. Оказва се, че дори и да се храним здравословно, можем да прекалим с консумацията на някои храни и напитки и това да е в наша вреда. Вижте с кои, освен с кафявия ориз, червеното вино, кокосовото масло и спанака не бива да се прекалява.

Броколи – Те са суперхрана, която е богата на мощни антиоксиданти, за които е известно, че намаляват риска от рак и сърдечни заболявания, но когато се ядат често и в големи количества, броколите могат да доведат до хипотиреоидизъм, тъй като съдържат тиоцианати. Освен това могат да доведат и до образуването на газове в корема.Вода с лимон – Чудесна напитка за освежаване, хидратация, богата на витамин С. Но не бива да забравяме, че честата консумация на цитруси може да навреди на емайла на зъбите, което ги прави податливи на кариеси.

Бадемово и друго растително мляко – Алтернативите на животинското мляко, като бадемово, овесено, конопено, соево, кокосово и оризово мляко, често са много преработени и имат много добавени захари, стабилизатори. Всъщност тези млека на растителна основа обикновено съдържат малко от ядките или семената, освен ако не си ги приготвите у дома.

Риба тон – Още една полезна храна, с която не бива да прекаляваме, тъй като рибата тон съдържа живак, който е невротоксин. Затова е добре да я консумираме от време на време. Рибата тон е богата на протеини, магнезий, цинк, желязо и омега-3 мастни киселини.

Зелен чай – Напитка, която е богата на катехини – мощни антиоксиданти, които помагат да се намали риска от рак, сърдечни заболявания, сочат западни изследвания. Въпреки това, танините, открити в зеления чай, също могат да попречат на усвояването на нехемово желязо (желязо от растителни източници). Ето защо е важно да не пием повече от 1-2 чаши зелен чай на ден.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase