Снимка: БГНЕС

Финландският министър на отбраната Мико Савола заяви, че страната му ще се присъедини към НАТО без да чака Швеция, ако нейното членство бъде забавено от турското правителство, предаде Асошиейтед прес.

В началото на руските военни действия в Украйна двете скандинавски страни се отказаха от дългогодишния си военен неутралитет и настояха да станат членки на НАТО. Турция обаче отказва да даде зелена светлина на Швеция, докато Стокхолм не окаже натиск върху кюрдите, които са в изгнание в страната, припомня АП.  

"Швеция е най-близкият ни партньор", каза Савола. "Почти всяка седмица отбранителните ни сили тренират заедно", допълни той.

Савола изрази надежда, че Финландия, която споделя 1340-километрова обща сухоземна граница с Русия, ще се присъедини към алианса преди срещата на върха през юли. Дотогава, каза военният министър, Финландия остава спокойна за сигурността си. Той отбеляза, че страната му има наборна армия с военновременна численост от 280 000 души, 95 % от които са резервисти, и планира да закупи изтребители F-35 от САЩ, като същевременно инвестира в своите военноморски и сухопътни сили.

Финландия подкрепя Украйна с оръжия от самото начало на войната. Савола заяви, че предоставената до този момент военна помощ на Киев възлиза на 600 милиона евро. Стокхолм обеща да снабди Украйна и с танкове "Леопард 2".

(БТА, Николай Велев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase