Снимка: БГНЕС

Населението на Китай е намаляло през миналата година за първи път от повече от 6 десетилетия, сочат официални данни. Най-многолюдната страна в света е изправена пред надвиснала демографска криза.

Страната с 1,4 милиарда жители е свидетел на рекордно ниски нива на раждаемост, докато работната ѝ сила застарява - бърз спад, който, както предупреждават анализаторите, може да спъне икономическия растеж и да окаже натиск върху напрегнатите държавни хазни.

"Към края на 2022 г. населението на страната е 1 411,75 млн. души", заяви Националното статистическо бюро в Пекин, като добави, че това е "намаление с 0,85 млн. души спрямо това в края на 2021 г.".

За последен път населението на Китай е намаляло през 1960 г., когато страната се бори с най-тежкия глад в съвременната си история, причинен от катастрофалната селскостопанска политика на Мао Дзедун.

През 2016 г. Китай прекрати строгата си "политика на едно дете", наложена през 80-те години на миналия век поради опасения от пренаселеност, а през 2021 г. започна да разрешава на двойките да имат по три деца.

Това обаче не успя да обърне тенденцията на демографски спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase