Снимка: БГНЕС

Пилотът на самолета, който се разби в Непал, не е съобщил за "нищо неблагоприятно", когато самолетът се приближи до летището.

Говорителят на властите Ануп Джоши заяви, че "планините са чисти и видимостта е добра" и, че е духал слаб вятър и "не е имало проблем с времето".

На борда имаше 72 пътници и екипаж, пътуващи от Катманду за туристическия град Покхара. Смята се, че никой не е оцелял.

Още по темата
Това е най-смъртоносната самолетна катастрофа в страната от 30 години.

В понеделник фрагменти от самолета на Yeti Airlines са разпръснати по брега на реката, от двете страни, като парчета от счупена играчка. Една част от самолета лежи настрани, прозорците все още са непокътнати. Няколко метра по-нататък сините самолетни седалки са обезобразени.

Гъстата воня на дим се носи във въздуха, обгорялата трева на брега напомня за огненото кълбо, което погълна самолета след аварийното му кацане, пишат от BBC

Записи от мобилен телефон показаха как самолетът се накланя рязко, докато наближава пистата. След това се удря в земята в дефилето на река Сети, на малко повече от километър от летището.

Пилотът поиска промяна от определената писта 3 към писта 1, което беше разрешено от летището, каза г-н Джоши.

"Можехме да работим и от двете писти. Самолетът получи разрешение за кацане. Много е жалко, че инцидентът се случи само 15 дни след отварянето на летището", добави той.

Докато членове на непалската полиция претърсваха останките, те казват пред BBC, че са открили черната кутия на самолета. Диктофонът също е възстановен. Ала спасителите са загубили надежда да намерят оцелели. Сега фокусът е върху намирането на някакви улики за това как се е случила тази трагедия.

Правителството създаде група за разследване на причините за бедствието и министър-председателят обяви понеделник за ден на национален траур.

От двете страни на огромното дефиле, където се разби самолетът, стотици хора, които живеят наблизо, наблюдават случващото.

Индра Прасад Саптока казва, че е видяла самолета да се обръща настрани, преди да се разбие. Беше благодарна, че се е приземил далече от близките къщи. Друга местна жителка, Дивия Дакал, разказа пред BBC как се е втурнала към мястото на катастрофата, след като е видяла самолета да пада от небето малко след 11:00 часа местно време.

"Докато бях там, мястото на катастрофата вече беше претъпкано. От пламъците на самолета излизаше огромен дим. И тогава хеликоптерите дойдоха за нула време", каза тя. "Пилотът е направил всичко възможно да не удари къщата. Имаше малко пространство точно до река Сети и самолетът се удари в земята в това малко пространство."

Авиационните инциденти не са необичайни в Непал, където отдалечените писти и внезапните промени във времето могат да доведат до опасни условия. Тази хималайска нация, дом на някои от най-спиращите дъха планини в света, има едни от най-трудните терени за навигация. Липсата на инвестиции в нови самолети и лошото регулиране също бяха обвинявани в миналото.

Европейският съюз забрани на непалските авиокомпании достъп до своето въздушно пространство поради опасения относно стандартите за обучение и поддръжка.

През май 2022 г. самолет на Tara Air се разби в северен Непал, убивайки 22 души. Четири години по-рано 51 души бяха убити, когато полет, пътуващ от Бангладеш, се запали при кацане в Катманду.

Чиранджиби Паудел, чийто брат журналист Трибхуван е бил на самолета, каза, че трябва да се предприемат действия за подобряване на безопасността на въздухоплаването в Непал.

"Авиокомпаниите трябва да бъдат санкционирани и регулаторният орган на правителството също трябва да бъде подведен под отговорност", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase