Снимка: БГНЕС/EPA

Видеозаписът с мнимата екзекуция на чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заснет в Стокхолм, е саботаж срещу Швеция и Финландия по пътя на двете страни към НАТО. Това заяви днес шведският премиер Улф Кристершон на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По отвратителен начин бе изразено мнение по повод очакването на Швеция да се присъедини към алианса. Това е ужасна постъпка - имитация на екзекуция на държавен глава. Разглеждаме случая много сериозно. За нас това е саботаж срещу Швеция и Финландия. Разбирам реакцията на Турция, ние също бихме реагирали така, добави Кристершон.

Още по темата

По повод началото на Шведското председателство на Съвета на ЕС той посочи, че подкрепата за Украйна остава водеща цел за Стокхолм. Победата на Украйна в тази война е жизненоважна, допълни шведският премиер. Той настоя ЕС да остане единен в подкрепата си за Киев и да избягва разделенията, особено когато Москва преследва такава цел. Съдбата на Украйна е и съдбата на Европа, обобщи Кристершон.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е успял от началото на войната в Украйна да намали с 80 на сто вноса на руски газ, както и да спести 20 на сто от използваната доскоро енергия. По нейните думи производството на възобновяема енергия е било удвоено, но е необходимо да бъде увеличено четири пъти. Цената на газа днес е по-ниска от стойностите преди войната, европейските газови хранилища са пълни до 83 на сто от обема, отбеляза председателят на ЕК.

Трябва да продължим да увеличаваме натиска над Русия, призова Фон дер Лайен. Тя изрази очакване наесен да бъде представена положителна първа оценка за готовността на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС./БТА, Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase