Снимка: БГНЕС

В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница, тъй като в последната година всички сме били в контакт с коронавирус, заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Грипът ще обхване цялата страна, но това ще стане малко по-бавно от това, което мислят колегите, нека не създаваме паника, прогнозира професорът. Той коментира това, че в Бургас обявиха грипна епидемия и учениците са във ваканция. Пълни са леглата за деца и в болницата във Враца.

В момента най-много - над 340, са случаите в област Габрово. Над 200 са случаите в Шумен, Пазарджик, Ямбол. В Бургас е 192. Но данните се анализират спрямо гъстотата на населението, колко се обръщат към лекари, колко болници има, обясни проф. Кантарджиев.

От респираторните сезонни инфекции 3 са най-опасните в момента.

Ще имаме плавно покачване на случаите - засега в София е такова, и в средата на февруари ще е пика. Засега няма нужда в София да се взимат мерки, свързани с ваканция, обясни професорът. И посъветва да се носят маски в градския транспорт, болници и аптеки.

Опитът ни отпреди коронавируса бе такъв, че всеки областен щаб по собствените си данни взима такива решения. Сега когато за най-кратко време има най-много болни, е добре да се вземат мерки, затова е добре за област Бургас, че бе обявена грипна ваканция.

Кашлицата сега продължава и до 3 седмици. При промяна на характера на кашлицата и при зелен секрет от носа е препоръчително да се взема антибиотик, но това трябва задължително да стане след консултация с лекар, обясни професорът.

Той посъветва да се правят тестове, поне бързи. Ние сме единствената държава, която трябва да плаща за тестовете, критикува Кантарджиев.

Антивирусните препарати се изписват само от лекар и действат бързо, когато е в началото.

Най-заразен човек е в деня, преди да се прояви грипа, и в първите дни.

Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си е два пъти по-малка, каза професорът. Сега има смисъл все още да се слага ваксина за грип, защото не е дошъл още пикът.

Това, което циркулира в Китай, си е било в Европа, не е нещо ново и извънредно. Те са го забавили заради мерките. Заплахата е, тъй като милиони боледуват там, да не се създаде нова мутация, каза професорът.

В САЩ вариантът ХВВ1 се предава най-лесно от всички, защото има т.нар. имунно бягство - не го плаши това, че човек е боледувал и се е ваксинирал. Хубавото е, че минава леко, допълни той.

На този етап мерките трябва да са както преди 5-6 г. - редовно да се проветрява, да се дезинфекцират повърхностите, да се носи маска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase